Verbetering positie flexwerkers

dinsdag 30 december 2014- Minister Asscher wil dat werkgevers en vakbonden meewerken om de onzekere positie van flexwerkers te verbeteren. Met een beter perspectief, recht op scholing en uitzicht op een vast contract is het de bedoeling dat het gat tussen vaste werknemers en flexwerkers kleiner wordt. Vindt er geen verbetering plaats in de onzekere positie van flexwerkers, dan grijpt de minister van Sociale Zaken in.

Kritiek op sociale partners
De sociale partners hebben - in sommige sectoren - de flexibilisering volledig uit de hand laten lopen, zegt Asscher. In het verleden richtte vakbonden zich te veel op de belangen van vaste medewerkers en niet op de belangen van alle medewerkers. Asscher haalt het onderwijs aan als voorbeeld, waar mensen iedere zomervakantie voor 3 maanden uit dienst treden, zodat ze niet in vaste dienst hoeven.

Einde aan doorgeschoten flexcontracten
Volgens Asscher denken werkgevers dat zij de concurrentie met laagsteloonlanden aan moeten gaan. Maar de Nederlandse economie moet het juist hebben van kwaliteit, met gemotiveerde en loyale mensen. Een goede band tussen de werknemer en werkgever is hiervoor essentieel.

De minister hoopt dat werkgevers sneller een vast contract aanbieden als het verschil tussen vaste werknemers en flexwerkers afneemt. Zo kan er een einde komen aan de doorgeschoten flexcontracten.