Voldoet u al aan de nieuwe Arbowet?

vrijdag 16 februari 2018- Sinds juli 2017 is de nieuwe Arbowet van kracht. Met wijzigingen die gevolgen hebben voor iedere werkgever. U heeft nog tot 1 juli om ervoor te zorgen dat uw organisatie voldoet aan de nieuwe regels. Daarna mag de Inspectie SZW forse boetes uitdelen. Bent u al helemaal klaar voor de nieuwe Arbowet? Doe de check.

Voldoet u al aan de nieuwe Arbowet?

De nieuwe Arbowet
De belangrijkste verplichtingen

Met de nieuwe Arbowet krijgt u er als werkgever een aantal verplichtingen bij, die u vóór 1 juli 2018 geregeld moet hebben. Wij hebben de belangrijkste drie voor u op een rijtje gezet:

  • Preventiemedewerker – U moet intern een preventiemedewerker aanstellen – mét instemming van de OR of andere personeelsvertegenwoordiging. Het doel: interne aandacht aan het preventiebeleid, zodat problemen eerder gesignaleerd en aangepakt worden.
  • Open spreekuur – U moet uw medewerkers actief wijzen op het open spreekuur, ook wel arbeidsomstandighedenspreekuur of preventief spreekuur genoemd. Dit spreekuur is anoniem; u krijgt als werkgever dan ook geen terugkoppeling.
  • Basiscontract – U moet een basiscontract hebben met een arbodienstverlener, met de basisafspraken én vijf garanties (waarvan er vier nieuw zijn):
  1. De werknemer heeft recht op een second opinion van een andere bedrijfsarts, bij een andere arbodienst.
  2. De werkgever moet de bedrijfsarts de gelegenheid geven voor werkplekbezoek.
  3. De bedrijfsarts en arbodienstverleners hebben het recht op overleg met de OR of andere personeelsvertegenwoordiging.
  4. De bedrijfsarts moet een klachtenprocedure hebben.
  5. De bedrijfsarts moet beroepsziekten melden bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

Arbodienstverlening van BCS
Wij ondersteunen actief en effectief bij de inrichting en uitvoering van uw arbobeleid. We denken met u mee en regelen alle acties die de nieuwe Arbowet van u vraagt – en meer. Zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over wetgeving en verplichtingen. Dankzij onze samenwerking met Bakx & Wagenaar en ProCompany hebben we spreekuurlocaties door het hele land met geregistreerde bedrijfsartsen en korte doorlooptijden en terugkoppeling binnen 24 uur. Wij staan voor persoonlijk contact, bij iedere klant!.

Meer weten?
Vraag het uw accountmanager of neem rechtstreeks contact op met BCS HR-diensten: 088 - 123 28 00. Of stuur een e-mail naar hrdiensten@bcsbv.nl. We helpen u graag!